“Ar-Ge Merkezinin çalışmalarını temel alarak organizasyon şemasında yeniden yapılanan Transformatör Elektromekanik, sektöre ve dünyaya katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedeflemektedir. Dağıtım trafosu üretiminde aylık 800 adet ile Türkiye’de en fazla üretim yapan 2’nci firma konumundaki Transformatör Elektromekanik, 2018 yılında bir önceki yıla göre %35 büyüme ile başarılı bir şekilde bu zorlu ortamlarda hedeflerini gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.” Şeklinde açıklamalarda bulunan Transformatör Elektromekanik firmasının Genel Müdür Yardımcısı Sn Yusuf Cenk DAĞSUYU ile firma ve ürünleri hakkında konuştuk.
Transformatör Elektromekanik Firmanız hakkında kısa bir tanıtım yapar mısınız?
Transformatör Elektromekanik; Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde (23.800 m2’si kapalı, toplam 64.800 m2alanda yer alan iki ayrı tesisinde)alanında uzman 248 kişilik bir ekiple BETA ve MFC markalı yağlı ve kuru tip transformatör üretmektedir.
Firmamız %100 yerli sermayeli olup transformatör üreticileri arasında ihracat oranı, üretim kapasitesi, kalite, kurumsallık ve ürün çeşitliliği ölçütleri göz önüne alındığında ilk sıralarda yer almaktadır. Yağlı ve kuru tip dağıtım transformatörleri, güç ve özel transformatörlerin tasarım ve imalatı alanında faaliyet gösteren Transformatör Elektromekanik, en son teknoloji ile donatılmış modern üretim tesisleri, konusunda uzmanlaşmış kadrosu ile tercih edilen bir partner konumuna gelmiştir.
Firmamızda yağlı tip transformatörlerde üretim kapasitemizaylık 800 adet, kuru tip transformatörlerde ve Güç trafosu üretimimiz ise talebe göre değişmekte olup 5mVA-100mVA arasında üretim yapılabilmektedir.
Üretimimizin %25’ini yurt içi pazarına, %75’ini ise 30’u aşkın ülkeye ihraç etmekteyiz. İhracat pazarlarımız arasında bulunanİngiltere, Almanya, Libya, Irak, Nijerya, Gana, Yemen, Kenya, Uganda, Kosova, Bosna, Afganistan, Türkmenistan, İran, Suriye, Senegal, Benin, Burkina Faso, Gabon vb. ülkeler güçlü olduğumuz pazarlardır.
Firma olarak 2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Ar-Ge Merkezi unvanını almaya hak kazandık. Ar-Ge Merkezimiz, 3’ü Doktora ve 4’ü Yüksek Lisans düzeyinde yaklaşık 30 Araştırma görevlisiylefarklı disiplinlerin bir araya geldiği dinamik bir yapıya sahiptir. Ar-Ge Merkezi kapsamında 3’ü başarı ile tamamlanmış 2’si devam etmekte olan 5 adet TÜBİTAK projesi bulunmaktadır.
Ar-Ge Merkezinin çalışmalarını temel alarak yeniden yapılanan Transformatör Elektromekanik sektöre ve dünyaya katma değeri yüksek ürünler üretmeyi hedeflemektedir.
Hangi tip trafolar üretiyor veya pazarlıyorsunuz? Ürünlerinizin başlıca özellikleri nelerdir?
Ürünlerimiz; Kuru Tip Transformatör, Genleşme Depolu Transformatör, Hermetik Transformatör veÖzel Transformatör şeklindedir.
Kuru Tip Transformatör;MFC markalı olarak 100 kVA’dan 10 mVA’ya kadar 52kV izolasyon seviyesine kadar üç veya tek fazlı farklı uygulamalar için yüksek kaliteli ve performanslı dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatörleri olarak pazara sunulmaktadır.Dökme reçineli kuru tip dağıtım transformatörleri, nem geçirmez özellikte olup -25 C’ye kadar düşük sıcaklıklarda çalışabildiği gibi % 95’ten fazla nemli ortamlarda çalışabilecek ideal transformatörlerdir.
Genleşme Depolu Transformatör;10-100.000 kVA güç aralığında, 170 kV yüksek gerilim seviyesine kadar, üç veya tek fazlı, yağlı, ONAN, ONAF soğutmalı, boşta kademe değiştiricili veya yük altında otomatik kademe değiştiricili, hem harici hem de dahili kullanılabilecek şekilde üretilirler.
Hermetik Transformatör;10-3.150 kVA güç aralığında, 36 kV yüksek gerilim seviyesine kadar, üç veya tek fazlı, yağlı, ONAN, ONAF soğutmalı, boşta kademe değiştiricili veya yük altında otomatik kademe değiştiricili, hem harici hem de dahili kullanılabilecek şekilde üretilirler. Hermetik Transformatörlerde genleşme deposu olmadığı için yükseklik düşüktür. Daha küçük alanlarda montaj imkânı sağlar. Özellikle kompakt transformatör merkezlerinde avantajlıdır.
Özel Transformatör;10-100.000 kVA güç aralığında, 170 kV yüksek gerilim seviyesine kadar, üç veya tek fazlı, yağlı, ONAN, ONAF soğutmalı, boşta kademe değiştiricili veya yük altında otomatik kademe değiştiricili, hem harici hem de dahili kullanılabilecek şekilde üretilirler.
“Satış Sonrası ve Teknik Destek”çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
500 kV’a kadar yük altında çalışma EKAT (T.E.İ.A.Ş.-SOMA) yetki belgeli, yüksek gerilim, iş güvenliği ve ilk yardım eğitimleri almış deneyimli, konusunda uzman mühendis ve teknisyenlerimizin oluşturduğu servis ve bakım ekibimiz ile HES, RES ve GES elektrik üretim santralleri şalt sahalarında bulunan tüm primer ve sekonderteçhizatların periyodik yıllık bakımlarını yapmaktayız.
Yurt dışındaki mevcut servis ağlarımızı daha da genişletmek için yeni ortaklıklar yapmayı planlıyoruz.
Sahip olduğunuz kalite belgesi, sertifikalar ve tip testi belgeleri nelerdir?
Ürünlerimiz, TSE imalat Yeterlik ve IEC 60076 standartlarına uygun olarak üretilmektedir. İmalatlarımız OHSAS 18001:2007 ve TSE standart uygunluk ISO 9001: 2008 kalite sistem ve ISO 14001 çevre yönetim sistemi sertifikalarıyla belgelendirilmiştir. TÜRKAK tarafından yapılan denetim sonucunda Laboratuarımız ISO/ILAC 17025 standardına göre akrediteedilmiştir.Tip testlerimiz KEMA ve ICMET tarafından temin edilmiştir.
Sektörün sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik ilişkin görüşleriniz nedir?
Gelişen teknoloji, globalleşen dünya ve her alanda giderek artan enerji gereksinimleri nedeniyle elektromekanik imalat sanayidünyada hızla büyüyen sektörlerden biri haline gelmiştir.
Küresel enerji artışı ile birlikte en az kayıpla enerji iletimi ve verimliği esasında sektörde ortaya çıkantemel sorunları şu şekilde sıralayabiliriz;
* Eski şartnamelere göre üretilmiş yüksek kayıplı transformatörlerin elektrik dağıtımında kullanılması.
* Eski elektrik sistemlerinin yeni elektrik sistemleri ile uyum sağlamaması.
* Prosedür işlemleri nedeniyle iletim hatlarının yenilenmesine yönelik sürelerin uzaması.
* Fonksiyonelliğini kaybetmiş elektrik ekipmanlarının elektrik dağıtım hattında kullanılmasına devam edilmesi.
* Bakım- onarım konusunda sahada ehliyetsiz personellerin çalıştırılması.
Bu sıkıntılı süreçleri aşmak için başlıca önerilerimizi şöyle sıralayabilirim;
- Yüksek kayıplı transformatörlerin yerine, düşük kayıplı ECODESIGN transformatörlerin hızlıca entegre edilmesi,
- Şebeke değişimlerine karşın; özel üretim iki kademe değiştiricili transformatörlerin kullanılması,
- TEDAŞ ve Belediye prosedürlerinin hızlandırılması,
- 20 yılını doldurmuş ve fonksiyonelliğini kaybetmiş elektrik ekipmanlarının yenileri ile değiştirilmesi,
- İlgili firmalarınEKAT türevi sertifikalara sahip personelleri sahada çalıştırması,
- Gerekli altyapı çalışmalarının yapılabilmesi adına teşviklerin daha da arttırılması gerekiyor.
Firmanız açısından 2018 yılını değerlendirir misiniz?
Dağıtım trafosu üretiminde aylık 800 adet ile Türkiye’de en fazla üretim yapan 2’nci firma konumundaki Transformatör Elektromekanik, 2018 yılında bir önceki yıla göre %35 büyüme ile başarılı bir şekilde bu zorlu ortamlarda hedeflerimizi gerçekleştirmiş olmanın haklı gururunu yaşamıştır.
Yurtdışı çalışmalarınız ve yatırımlarınız konusunda neler söylemek istersiniz?
Önümüzdeki beş yılda yurt dışına yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Yeni dönem hedeflerimiz arasında güç trafosu üretimimizin kapasite artışını iyileştirme ve geliştirmek adına makine yatırımlarımız olacak.
Yatırımına 2015 yılında başladığımız Etiyopya merkezli yeni fabrikamızın inşası %80 oranında bitmiş durumdadır. Bu fabrikayı önümüzdeki süreçte tamamlamayı ve yine partnerlerimizle (sadece üretim değil aynı zamanda coğrafi olarak uzak yerlere servis ve bakım hizmetini verebilmek adına) gereken servis ağını oluşturmak amacındayız. Ayrıca, Sırbistan’da üretim yapılabilmesi için gereken yatırımının yapılması da hedeflerimiz arasındadır.