Üntel Kablo, Endüstriyel ve Niş Pazarlar için Özel Tasarım Kablolar üreterek, Projelere Çözüm Ortağı Oluyor
Bu sayımızda Ülkemizin en önemli Kablo Üreticilerinden olan Üntel Kablo Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Md. Yrd. Onur Serhat GÜNAN ile firma faaliyetleri hakkında görüştük.
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Çalışma hayatımda bu sene 10. Yılımı geride bırakıyorum. Firma içinde çeşitli departmanlarda görev aldıktan sonra 2 yıldır da Pazarlama ve İş Geliştirme bölümündeyim. Aynı zamanda 2. nesil yönetim kadrosunda yer alıyorum, bugün firmamızı büyüklerimizden aldığımız saygı, kaliteli ve katma değer yaratan üretim felsefesi ile temsil etmeye çalışıyoruz.
Firmanızın organizasyon yapısı ve sizin çalışma sisteminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Üntel Kablo yaklaşık 50 yıldır sektöründe faaliyet gösteren bir firma. Tamamen yerli sermaye ile kuruldu. Hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarlarda faaliyet gösteriyor. Üntel bir aile şirketi, kurulduğu günden bugüne 2 ailenin ortaklığı ile devam ediyor, bugün 1. ve 2. nesil aktif olarak görev alıyor. Şanslıyız ki hem büyüklerin tecrübelerinden faydalanıyor hem de gençlerin dinamik çalışma sistemi sayesinde yeniliklere açık bir vizyon sergiliyoruz.
Ben de kendi adıma bu sistemin Pazarlama ve İş geliştirme ayağında, kurumsal ve dijital çalışmalar üzerine çalışıyorum. Burada işimiz hem ürün, hem müşteri hem de tedarikçi ile olduğu için üretim ve satış birimleri arasında köprü oluşturan bir departmanız diyebiliriz.
Türkiye’nin kablo sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de bugün irili ufaklı 600 kadar kablo üretimi yapan firma var. Bu da ciddi bir rekabet ortamı demek. Buna maalesef kalitesiz üretimi ve haksız rekabet yapan firmaları da eklemek gerek. Bu, sektörün uzun yıllardır devam eden sorunu. Bir yanda uluslararası standartlara göre üretim yapan firmalar, diğer tarafta ise en başta güvenlik açısından bu kadar önemli olan bir üründe, kabloda, uygunsuz üretim yapan firmalar.
Sektör dışında ülkemizde yaşanan diğer ekonomik sorunları da ele alırsak çok olumlu bir tablo çizmek mümkün olmuyor. Bu yüzden her zamankinden daha fazla çalışıp en iyi koşullarla üretmek ve ürünümüzü pazarlamak için çalışıyoruz.

Üntel Kablo olarak ürün ve pazar geliştirme konusunda neleri hedeflediniz?
Bir önceki soruyla bağlayacak olursak en iyi koşullarla üretmek ve ürünümüzü pazarlamak için çalışıyoruz demiştim. Daralan iç pazar bizi ihracat kanallarına yönlendiriyor. Dış pazarlarda daha çok yer alıyoruz. Bugün üretimimizin %60’ından fazlası ihraç oluyor. Bizim hedefimiz de bu kanallarına yenilerini ve daha kalitelilerini eklemek. Bunu hem yeni ürünler, hem yeni sertifikalar hem de fuar gibi, ticaret heyetleri gibi, ziyaretler gibi çeşitli pazarlama kanalları ile genişletmeye çalışıyoruz.
Peki, bahsettiğiniz bu üreticilerden siz nasıl ayrışıyorsunuz?
Biz her zaman en iyiyi üretmeyi hedefliyor ve ürünümüzü sertifikalandırıyoruz. Standartların talepleri bazen müşteri ihtiyacını karşılamakta yeterli olmayabiliyor, ürünlerin kullanım şartları çok daha zorlu olabiliyor. Biz bu zorlu şartlar için, standartların gereksinimlerinden fazlasını üretmeye çalışıyoruz. Bugün 200’ün üzerinde ürün sertifikasına ve bir çok kalite yönetim sistem sertifikalarına sahibiz. Sertifikalarımızın hepsi uluslararası kuruluşlardan ve hak edilmesi zor sertifikalar. Bunun için yoğun AR-GE çalışmaları yapıyoruz, sayısız denemeler yapıyoruz. Ve tabii ki ürünümüzün de her zaman arkasında duruyoruz.
Malzeme girdilerinin kalitesini veya seçimini nasıl yapıyorsunuz?
Üntel’de planlamadan başlayan ve kalite kontrole kadar devam eden bir ERP sistemimiz var. Her girdi ve ürün kontrol ve kayıt altında tutulur. Kullandığımız malzemeler kaliteli belgeli ürünler, herkesten malzeme almıyoruz ve bu malzemelerde kendi laborotuarlarımızda testlere tabi tutuluyor. Kimyasal ve fiziksel testlerin yapılabildiği laborotuarlarımızda bir çok test cihazına sahibiz ve tecrübeli mühendis arkadaşlarımız hem hammaddeleri hem de kendi ürünlerimizi kontrol ediyor.
Üntel Kablo sektöre ne tür öncülükler kazandırmıştır?
Bunun sorunun altına birçok madde sıralayabiliriz. Üntel bir okul gibidir. Geçmişte bizimle çalışan çok arkadaşımız zaman içinde kendi işletmelerini kurup başarılı yerlere geldiler. Bu başarılı senaryolar bizi çok mutlu ediyor. Birçoğuyla sürekli görüşüyor ve ticaret halindeyiz, onlar bizi, biz onları temsil ediyoruz. Bu şekilde bayrağının taşınması onur verici.
Ürün bazında ayrıca ele alabiliriz. Çok geniş bir ürün portföyümüz var ve çeşitli sektörlere ürünler sağlıyoruz ve onlara çözüm ortağı oluyoruz. Onlara özel tasarımlar yapıp, üretiyoruz. Bu başlı başlına bir öncülük diyebiliriz. Ve bunu hem uluslararası arenada hem de yurtiçi pazarda yapıyoruz.
Bunların dışında ise sertifikalandırmalarda öncü bir şirketiz. Bir çok kablo grubunda ülkemizde ilk hatta tek sertifika sahibi olan kablo üreticisiyiz.
Sektördeki çalışmalarınızda “Proje bazlı olarak düşünüp ona göre hareket ettiğinizi” söyleyebilir miyiz?
Diyebiliriz. Ama bunun bizi sürekli üretimi devam eden ürün gruplarından ve bayilerimizden ayrı tuttuğunu düşünmemek lazım. Biz hem projelere hem dağıtıcılara hem de son kullanıcılara hizmet veren bir firmayız. Bu firmanın dinamik ve esnek yapısından kaynaklanan bir durum. Hatta buna köklü geçmişi de eklemek gerek. Kurulduğumuz günden bugüne bizim kablolarımızı kullanan müşterilerimiz olduğu gibi bizim de hammadde aldığımız tedarikçilerimiz var. Yaklaşık yarım asırdır aynı yolda yürüdüğümüz kişiler.
Diğer taraftan ele alırsak yenilikçi yanımız ile dünyada gelişen trendleri takip ediyor, yeni tasarımlar yapıyor ve projelerde yer alıyoruz. Bu bir savaş gemisi de olabiliyor, bir havalimanı pist aydınlatması da. Ve ya niceleri. Her biri için farklı süreçlerden, zorluklardan geçiyoruz.
Bu bağlamda ülkelere, bölgelere, sektörlere ve diğer değişkenlere göre stratejiler geliştiriyoruz. Bunların arasında değişmeyen tek şey ise kalite ve müşteri memnuniyeti.
Güncel olarak hangi projeleriniz var bahsedebilir misiniz?
Şu an en çok üzerinden çalıştığımız donanma gemilerinde kullanılan marine tipi kablolar. Bu alanda global bir oyuncu olmak için büyük adımlar attık. Geçtiğimiz aylarda VG95218 tipi kablolarda Part 60-61-63 ve 66’yı sertifikalandıran ilk Türk kablo üreticisi oldu. Dünya’da çok niş bir pazar ve zorlu bir üretim prosesi olan ve az sayıda üreticisi olan bir grup. Bu sertifika grubunun kalanını da kısa süre içinde tamamlayıp dünyada bir ilki gerçekleştirmek istiyoruz. Üntel’in yapısı buna müsait, teknolojisi, kadrosu ve üretimi bunun için herşeye sahip. Bunu başarıp sektörde daha iyi yerlere gelmek istiyoruz.
Sizi sevk eden etken nedir?
Bu alanda büyük bir pazar var ve bizimde bunu karşılayacak yetenek ve kapasitemiz var. Daha öncesinde belirttiğim gibi bizim amacımız; katma değerli ürünler üretmek ve katma değerli ürün de bu pazarda yer alıyor. Bu ürünleri ihraç ederek ülkemize ve kendimize değer yaratmak istiyoruz.
Projelerde her zaman sertifika gerekli mi?
Her projenin ihtiyaçları farklı olabiliyor ama genel olarak evet. Sertifika onaylanmış kalite demek. Bunun denetimlerini de tüm dünyada geçerliliği olan, akredite labarotuarları olan saygın kuruluşlar yapıyor. Kimse projesini kalitesiz ürünler kullanarak riske atmak istemez, bu sebeple sertifika talep ediliyor. Bazı ülkelere de satış yapabilmek için şart oluyor.
Bu sertifikayı aldığınız zaman sertifikanın size en bariz katkısı ne olacaktır?
Bunu bu şekilde diğer ürünlerden ayrıştırmak çok doğru olmaz. Her üründe olduğu gibi bu da farklı kapılar ve fırsatlar açacaktır. Bu da işletmenin her organını, heyecanını canlı tutan unsurlardan bir tanesi.
Son 2 senedir yapmış olduğunuz en büyük yatırımınız ne oldu? 2019 sonu veya 2020 başı başlanacak olan inşaat projeniz kaç metrekare olacak?
Şu an faaliyette olan fabrikamıza 2009 yılında taşındık. Başlarda büyük bir alanken şu anda kapasitemizi doldurduk. Kısmetse önümüzdeki sene yeni etap inşaat projemiz olacak. Biz sürekli yatırım halinde olan bir firmayız. Şu an 43bin m2 alan içerisinde 32bin m2. kapalı alanda üretim yapıyoruz. İkinci etap ile 20bin m2 kadar bir kapalı alan ilavemiz olacak.
Ama biz sadece tesis ve makinalara değil, eğitime ve insana da yatırım yapıyoruz. İnsan değer veriyoruz ve insan kaynaklarına, iş güvenliğine yatırımlar yapıyoruz. En başta mutlu, sağlıklı ve verimli bir işletme olmak geliyor.

Şu anda yurt dışı pazardaki konumunuzu dikkate aldığımızda hangi seviyelerdesiniz?
İç piyasadaki tıkanıklığı da ele alırsak şu an %60-65 in üzerinde ihracat yapıyoruz. Geçmiş senelerde ise ağırlık daha iç piyasa yönündeydi.
Yoğunlaştığınız Bölgeler neresidir?
Yaklaşık 70 ülkeye ihracatımız var ama lokomotiv ülkeler Avrupada yer alıyor. Almanya, Hollanda, Fransa gibi. Fakat diğer ülkelerde de yükselen grafiğimiz var, Arap Emirlikleri, Amerika, Avustralya, Hindistan gibi.. Hizmet verdiğimiz sektör sayısı fazla olduğu için farklı coğrafyalarla ticaretimiz var.
Pazarın en büyüğü Avrupa olarak görülüyor. Burada nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Avrupa normlarına uyumlu üretim yapıyoruz, üründe de kalite ve rekabetçi fiyatla pazara hizmet veriyoruz. Avrupa’ya çoğrafi yakınlığımız bir avantaj, bu nakliyeyi de kolaylaştırıyor. Ayrıca Türk ürünlerinin Çin gibi ve doğu ülkeleri gibi ürünlerle kıyaslanınca daha iyi bir konumda olması avantaj. Buna kültürel yakınlık, ikili ilişkiler, pazarlama faaliyetlerini de ekleyebiliriz.
“HER ZAMAN DAHA İYİYİ VE YUKARIYI HEDEFLİYORUZ”
2020 hedefleriniz neler, yeni kazanımlarınız neler olacak?
Biz her zaman daha iyiyi ve yukarıyı hedefliyoruz. Olduğumuz yerle yetinmeden daha yukarılar için daha çok çalışacağız. Tabii ki zor bir sene olacak. Hem iç pazar hem dünya pazarlarındaki daralmalar daha çetin rekabet ortamı yaratacak ama biz de tedbirlerimizi alıp daha büyük hedeflerle yer alacağız. Bunu da yeni ürünler, yeni pazarlar yeni stratejiler ile yapacağız. Sonuçta şu bir gerçek ki yerinizde kalamıyorsunuz, olduğunuz yeri hedeflerseniz geriye gidiyorsunuz.

İstatiksel olarak ülkemizde üretilmeyen bu ürünlerin Türkiye’ye giriş oranı nedir ya da ağırlıklı olarak hangi sektör bu ihtiyacı karşılamaktadır?
Rekabet olduğu sürece her ürün her pazarda satılabilir. Yerli tüketici de haklı olarak kendi avantajı için daha uygun maliyetler için dış pazarları sürekli araştırıyor. Bu çok doğal bir şey. Kabloda da yurtdışından gelen ürünler olduğunu biliyoruz. Bunlar ticari, standart ürünlerden ziyade nitelik taşıyan ürünler oluyor, mesela bizim de üzerinde çalıştığımız petrole sondaj kabloları geliyor. Veya hepimizin günlük hayatta kullandığı telefon kulaklıklarındaki kablolar.. Bunları düşündükçe artırabiliriz. Sebeplerini irdelemek lazım.
Son Olarak Eklemek istediğiniz nedir?
Ülkemiz için sağlıklı ve başarılı bir yıl olmasını diliyorum. Umuyorum ki yeni sene hem tüm alanlarda ve ticari anlamda bu yıla oranla daha pozitif bir havada geçer. Bunun için de sürekli olarak kendimizi geliştirmek, eğitmek ve üretmek zorundayız. Ayrıca ziyaretiniz ve bu güzel söyleşi için teşekkür ederim ve yeni senede başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.