Afganistan, enerji açığını kapatabilmek adına Türkiye, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Hindistan ile 160 milyon dolarlık güneş fotovoltaik ve rüzgar enerjisi projesine imza attı. Bu anlaşma, önümüzdeki 16 ay içinde tamamlanarak ülke şebekesine ilave 110 megawatt güç sağlayacak.
Projeler Kabil, Belh ve Herat’ta yükselecek. Afganistan Maliye Bakanlığı politika ve geliştirme şefi Lima Khoram’a göre, bu projelerin uygulanması yalnızca enerji sektörünün iyileştirilmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda enerji arzından yararlanan diğer sektörlere de yardımcı olacaktır.
Ülkenin ana enerji üreticisi DABS sözcüsü Wahidullah Tawhidi, projelerin ülkenin şimdiye kadarki en büyük güneş enerjisi yatırımı olacağını söylüyor. Projeler arasında kuzey Balkh eyaletinde inşa edilecek ve 40 megawatt güç üretmek üzere tasarlanmış bir fotovoltaik istasyon var. Batı Herat eyaleti, her biri 25 megavat kapasiteli güneş ve rüzgar santraline ev sahipliği yapacak. Dördüncü proje, Kabil’in doğusundaki Naghlu barajına kurulacak yüzer bir güneş enerjisi santralidir.
Ülke barajlarından sadece 400 megawatt üretebiliyor. 1.200 megawatt enerjiyi Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran gibi farklı ülkelerden ithal etmek zorunda kalıyor. Afganistan, yaklaşık 33 milyon nüfusuna elektrik sağlamak için 7.500 megawatt’a ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji anlaşmasının daha fazla yabancı yatırımı teşvik etmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı kamu-özel sektör ortaklığı genel müdürü Talha Hidayet, 9 ulusal ve uluslararası firmanın, tarım ve telekomünikasyon sektörlerini içeren, iki elektrik barajını içeren 3,1 milyar dolar değerinde 16 projeye yatırım yapmaya ilgi gösterdiğini söyledi.
Bu proje tamamlandığında, Afgan elektrik şebekesine 110 megawatt ilave güç eklerken, bir milyondan fazla Afgan’a güvenilir ve uygun fiyatlı güce erişim sağlamış olacak. Tüm bu çabalar ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak ve özel sektör yatırımlarını ülkeye çekecektir.