Elektrik dağıtım ekipmanı bakımı, güvenli, uygun maliyetli operasyonlar için çok önemlidir.Ekipmanın uygun şekilde bakımının yapılmasının beş ana faydası vardır:
- Personeli, varlıkları ve işinizi koruyun
- Önleyici bakım yoluyla çalışma süresini en üst düzeye çıkarın
- Enerji verimliliğini artırın
- Karmaşık sistemlerdeki hataları azaltmak için reaktif bir yaklaşımdan önleyici bir yaklaşıma geçerek yedek parça yönetimini iyileştirin
- Toplam sahip olma maliyetini genel olarak düşürmek için elektrik dağıtım ekipmanını çalışır durumda tutun, faydalı hizmet ömrünü uzatın ve acil durum duruş süresini en aza indirin
Bunu başarabilecek dört stratejiye daha yakından bakalım
Reaktif bakım
Reaktif bakım, bu dört yaklaşımın en basitidir – ekipmanın arızalanana kadar çalışmasına izin verilir (planlı veya önleyici bakım yapılmadan) ve ardından ya orijinal durumuna geri yüklenir ya da onarıma kadar sınırlı bir süre için işlevini yerine getirmesine izin verilir. gerçekleştirilebilir.
Bu stratejinin iki avantajı, basit olması ve minimum planlama gerektirmesidir. Yalnızca güvenlik veya ağın güvenilir çalışması için risk oluşturmayan kritik olmayan varlıklar için geçerlidir .
Önleyici bakım
Bu strateji, düzenli denetimler, ekipman bakımı ve elektrik dağıtım ekipmanında parça değişimi yoluyla planlı bakıma bağlıdır. Arızaları en aza indirmek, ekipman ömrünü uzatmak ve plansız faaliyetleri önlemek için tasarlanmıştır. Önleyici bakım planlanmıştır, bu nedenle operasyonlar üzerindeki etkisini en aza indirir ve aşağıdakilerden bir veya daha fazlasına bağlı olarak gerçekleştirilir: sabit bir zaman çizelgesi, operasyonel istatistikler, üretici/endüstri en iyi uygulama önerileri veya kullanımda olan birim sayısı, önceki ekipman araştırması.
Önleyici yaklaşım, karmaşıklığa dayalı olarak üç bakım faaliyeti kategorisine ayrılabilir: hizmetleri kimin yürütmesine izin verildiği (örneğin, ekipman üreticisi, sertifikalı ortaklar veya eğitimli personel) ve neyin ne olduğu gibi faktörlere bağlı olarak temel, gelişmiş veya özel. aktivite (örneğin, ekipmanın görsel durumunun incelenmesi veya çalışma mekanizmasının temizlenmesi/kontrol edilmesi/yağlanması).
Arıza olasılığının zamanla veya kullanımla arttığı veya düzenli bakımla önlenebilecek bilinen bir arızası olan varlıklar için iyi bir yaklaşımdır.
Yerinde durum bakımı
Bu, teşhise dayalı, önleyici bir stratejidir. Önleyici bakımı içerir, ancak buna ek olarak varlığın fiziksel durumunu ve nasıl çalıştığını değerlendirmek için varsa yerinde tanılama müdahalelerini kullanır. Bu, ölçülebilir bir parametrenin yakın sorunların güvenilir bir göstergesi olduğu durumlarda etkilidir.
İşlemdeki ekipmanın kritikliğine bağlı olarak yerinde teşhis müdahaleleri, birkaç öneri türünü belirleyecektir: tespit edilen sapmayı düzeltin, gelecekteki müdahaleleri tahmin edin veya orijinal parça stoklarını yeniden gözden geçirin. Düzenli olarak gerçekleştirilen, duruma dayalı bakımın giriş seviyesi olarak kabul edilebilir.
Öngörücü bakım
Bu aynı zamanda duruma dayalı bakım olarak da bilinir ve herhangi bir kamu hizmeti varlık yönetimi stratejisinde tam entegre bir bakım programının mihenk taşıdır. Planlanmamış arıza süresini en aza indirerek toplam maliyeti düşürür ve güvenilir, sorunsuz çalışan bir güç dağıtım altyapısı sağlar.
Bunu birkaç yolla yapar. Kaynakların ve yedek parçaların daha iyi yönetilmesine olanak tanır ve sorun ve arızalar için erken uyarı sağlayan sensör verileri ve tahmin motorlarını kullanarak ekipmanın performansını sürekli izleyerek ekipman bozulmasını tespit eder. Potansiyel bir ekipman arızasının önemli hasarlara, planlanmamış arıza sürelerine, güvenlik sorunlarına veya gereksiz harcamalara neden olabileceği durumlar için uygundur.
Tahmine dayalı varlık analitiği, gelişmiş BT platformları ve diğer teknolojiler, performans ve ekipman sağlığına ilişkin gerçek zamanlı bilgiler sağladıkları için tahmine dayalı bakımda önemli bir rol oynar. Analitikler, kapsamlı bir bakım programının ayrılmaz bir parçasıdır, çünkü her bir ekipmanın geçmiş operasyonel imzasını kullanabilir ve bunu gerçek zamanlı işletim verileriyle karşılaştırabilir, sapma değişkenleri alarm seviyesine ulaşmadan çok önce ekipman davranışındaki küçük değişikliklerin tanımlanmasına olanak tanır.
Tesis yöneticileri, kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmak için özel ekipman bakım durumlarına en uygun stratejiyi seçmelidir.
David Morte
Improve Your Electrical Distribution Maintenance Strategy
Electrical distribution equipment maintenance is crucial to safe, cost-effective operations.
There are five major benefits to properly maintaining equipment:
- Protect personnel, assets, and your business
- Maximize uptime through preventive maintenance
- Improve energy efficiency
- Improve spare parts management by moving from a reactive to a preventive approach to reduce faults in complex systems
- Keep electrical distribution equipment operational, extend its useful service life, and minimize emergency downtime, for an overall reduced total cost of ownership
Let’s take a closer look at the four strategies that can accomplish this.
Reactive maintenance
Reactive maintenance is the most straightforward of these four approaches – equipment is allowed to operate until it fails (without performing planned or preventive maintenance) and then it is restored either to its original condition or permitted to perform its function for a limited time until a repair can be carried out.
Two advantages to this strategy are that it is straightforward and involves minimal planning. It is only applicable to non-critical assets that do not pose risks to safety or the reliable operation of the network.
Preventive maintenance
This strategy depends upon planned maintenance through regular inspections, equipment maintenance, and part replacement in electrical distribution equipment. It is designed to minimize breakdowns, extend equipment life, and prevent unplanned activity. Preventive maintenance is scheduled, so it minimizes its impact on operations and is carried out depending on one or more of the following: a fixed time schedule, operational statistics, manufacturer/industry best practice recommendations, or the number of units in use, without any previous equipment investigation.
The preventive approach can be broken into three categories of maintenance activity based on complexity: basic, advanced, or exclusive depending on factors such as who is permitted to conduct the services (e.g., the equipment manufacturer, certified partners, or trained personnel) and what the activity is (e.g., examining the equipment’s visual state or cleaning/checking/greasing the operating mechanism).
It’s a good approach for assets where the likelihood of failure increases with either time or use or it has a known failure that can be prevented with regular maintenance.
On-site condition maintenance
This is a diagnostic-based, preventive strategy. It includes preventive maintenance, but in addition uses on-site diagnostic interventions, when available, to assess the physical condition of the asset and how it is operating. This is effective for situations in which a measurable parameter is a reliable gauge of imminent problems.
On-site diagnostic interventions, depending of the criticality of the equipment in the process, will determine several types of recommendations: correct the detected drift, anticipate future interventions, or revisit stocks of genuine parts. Conducted on a regular basis, it can be considered the entry level of condition-based maintenance.
Predictive maintenance
This is also known condition-based maintenance, is the capstone of a fully integrated maintenance program in any utility asset management strategy. It minimizes unscheduled downtime, which reduces the overall cost and ensures a reliable, smoothly running power distribution infrastructure.
It does this in several ways. It allows for better management of resources and spare parts and detects equipment degradation by continuously monitoring equipment’s performance using sensor data and prediction engines that provide early warnings of problems and failures. It is appropriate for situations in which a potential equipment failure could cause significant damage, unplanned downtime, safety issues, or unnecessary expenditures.
Predictive asset analytics, advanced IT platforms, and other technology play an important role in predictive maintenance because they provide real-time insights into performance and equipment health. Analytics are an integral piece of a comprehensive maintenance program because they can use each piece of equipment’s historical operational signature and compare it to real-time operating data, allowing the identification of slight changes in equipment behavior long before the deviating variables reach alarm level.
Plant managers should select the strategy that is most appropriate for their specific equipment maintenance situation to get the most out of their resources.
The post Elektrik Dağıtım Bakım Stratejinizi Geliştirin first appeared on Electricity Turkey Magazine.